Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
θέσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους εκβιασμούς της Τουρκίας;

29 Φεβρουαρίου 2020 7:19 ΜΜ

του Δημήτρη Καζάκη

Όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας συνεχίστηκε το σκηνικό έντασης που είχε ξεκινήσει νωρίς την Παρασκευή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Στρατός και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, στη θέση Καστανιές Έβρου.

Πρόκειται για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι σύντομα – ίσως και εντός της ημέρας – θα γίνουν χιλιάδες, καθώς οι τουρκικές αρχές τους μεταφέρουν με τρένο στην Αδριανόπουλη και ύστερα τους οδηγούν στις Καστανιές. Μόλις τους οδηγήσουν στη «νεκρή ζώνη», τότε τους ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής προς Τουρκία κι επομένως η μόνη διέξοδος είναι να περάσουν στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα αφήσει να περάσει κανένας αλλοδαπός τα ελληνικά σύνορα – μια δήλωση που ξεσήκωσε διθυράμβους της Γερμανικής φυλλάδας Bild, η οποία ως συνήθως αφιονισμένη ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε να φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα» – εξετάζει το συνολικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Την ίδια ώρα κατά χιλιάδες επιχειρούν να περάσουν τον Έβρο οι μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Σ’ όλα τα περάσματα του Έβρου παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός, που θυμίζει 2015.

Το ίδιο και στην απέναντι ακτή από τα ελληνικά νησιά, που ήδη υποφέρουν από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγουν. Πάνω από 120 χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε αντίκρυ ακτές της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Πάντα με την αρωγή των Τουρκικών αρχών.

Η έξαρση του φαινομένου παρατηρείται μετά τη γνωστή επίσημη δήλωση των τουρκικών αρχών: «Η Τουρκία δεν πρόκειται πλέον να σταματήσει την είσοδο των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα απάντησε την Παρασκευή στη δολοφονία 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επίθεση από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη βορειοδυτική περιοχή Idlib της Συρίας. Περισσότεροι ή λιγότεροι του 1 εκατ. Σύροι εγκατέλειψαν τον πόλεμο στο Idlib και ζουν σε στρατόπεδα κοντά στα τουρκικά σύνορα σε κακές συνθήκες,» σημείωνε χθες ο euobserver.

Πρόκειται για κραυγαλέα δημόσια παραδοχή εκ μέρους του τουρκικού κράτους ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως ομήρους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να πετύχει γεωπολιτικούς στόχους. Γιατί λοιπόν δεν παίρνουμε μέτρα εναντίον της Τουρκίας; Γιατί η Ελλάδα δεν πρωτοστατεί σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πρώτα και κύρια από τον ΟΗΕ, μιας και οι πράξεις της έρχονται σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;

Αντί λοιπόν για μέτρα ενάντια στην Τουρκία και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του θύματος, δηλαδή εναντίον της Συρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκει κανένα λόγο για να ακυρώσει ή έστω να αναστείλει την περιβόητη συμφωνία της με το καθεστώς Ερντογάν, που έχει επιτρέψει στη γείτονα να γίνει επίσημα κράτος-δουλέμπορος μεταναστών και προσφύγων.

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών παραμένει αμετάβλητη και άθικτη, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επισήμως ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική, καμία αλλαγή στην επίσημη θέση,» ανέφερε ο Πέτρος Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες Παρασκευή (euobserver, 28 Φεβρουαρίου).

Κι από τη στιγμή λοιπόν που δεν βρίσκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίποτε το επιλήψιμο στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ώστε έστω να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις των δις ευρώ προς αυτήν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει να αναχαιτίσει τις ροές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών από την Τουρκία στα σύνορα της Ελλάδας. Τι θα συμβεί; Χιλιάδες πρόκειται να πεθάνουν είτε από τις δυνάμεις αποτροπής στα σύνορα, είτε από τον ποταμό Έβρο, είτε θα θαλασσοπνιγούν για να γεμίσουν ακόμη μια φορά οι ακτές των νησιών μας στο Αιγαίο από πτώματα.

Κι όταν συμβεί αυτό, ποιόν θα κατηγορήσουν οι ΜΚΟ και οι τόσο φιλάνθρωποι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας; Ποιόν άλλον; Αυτούς που κατηγόρησαν και την πρώτη φορά που κάτι ανάλογο συνέβη, τους Έλληνες. Όπως τότε που κυκλοφορούσαν την φωτογραφία ενός αδικοπνιγμένου 4χρονου αγοριού, που υποτίθεται ότι είχε ξεβράσει η θάλασσα σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά. Λέμε υποτίθεται για η φωτογραφία είχε σκηνοθετεί από γνωστή ΜΚΟ.

Κι όλα αυτά για να επιτραπεί ελεύθερα το σαφάρι των ΜΚΟ με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για να επιβληθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου σε τόπους εγκλωβισμού και στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κίνηση αυτή της Τουρκίας; Το κλείσιμο των συνόρων έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν πρόκειται να αναχαιτίσει τις ροές, όσες ζωές κι αν χαθούν κατά το πέρασμα.

Πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι πλέον δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία και ότι θα προβεί σε άμεσες κυρώσεις εναντίον της γείτονος.

Να επιβληθούν ποινές και πρόστιμα σε οποιοδήποτε φορτίο κινείται από και προς Τουρκία διαμέσου ελληνικού εθνικού χώρου.

Να εξορμήσει το λιμενικό μαζί με το πολεμικό ναυτικό σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα σκάφη που κινούνται υπό τουρκική ναύλο, ή σημαία.

Να καταγγελθεί η Τουρκία στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας ότι με την εξώθηση να περάσουν μαζικά αλλοδαποί τη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές της και τα ελληνικά νησιά καταπατά τις συνθήκες SOLAS και SOAR, όπως και κάθε έννοια ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και επομένως θα πρέπει οι ακτές και οι λιμένες της να κηρυχθούν ως ανασφαλείς με τρομακτικό κόστος για το εμπόριο και τον τουρισμό της γείτονος.

Τέλος, η Ελλάδα οφείλει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία όχι μόνο για επίσημο trafficking μεταναστών και προσφύγων, αλλά και για αξιοποίηση των ροών αυτών ως μέσο άσκησης υβριδικού πολέμου εναντίον της.

Όσο για τις μάζες που στέλνει η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα, μπορούμε κάλλιστα να τις αντιμετωπίσουμε όχι με χημικά και όπλα, αλλά μ’ έναν πολύ καλύτερο, αποτελεσματικότερο και βαθιά ανθρωπιστικό τρόπο.

Εφόσον πρόκειται, κατά δήλωσή τους και δήλωση της Τουρκίας, για πρόσφυγες από την Σύρια, τότε θα μπορούσε άνετα η χώρας μας – τηρώντας τα διεθνώς προβλεπόμενα, αλλά και σε άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – να φροντίσει την επαναπροώθησή τους στη Συρία σε συνεννόηση με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Όποιοι απ’ αυτούς δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στη Συρία, στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί και έχει καταλαγιάσει ο πόλεμος, τότε με ταχύτατες διαδικασίες των λίγων ωρών στα σύνορα θα μπορούσε κάλλιστα να τους παρασχεθεί άσυλο ως πρόσφυγες και οι ελληνικές αρχές να τους διευκολύνουν προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα προς όποια κατεύθυνση οι ίδιοι θέλουν.

Με την υπενθύμιση μόνο ότι αν προτιμήσουν να μείνουν στην Ελλάδα, τότε θα επανεξεταστεί η χορήγηση προσφυγικής ιδιότητας και θα διερευνηθούν ενδελεχώς σε συνεργασία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, οι λόγοι που τους κάνουν να μην θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς να πει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση ροών που εκβιαστικά δημιουργεί η Τουρκία.

Βέβαια, ο τρόπος αυτός «σκοντάφτει» στα συμφέροντα της ΕΕ, του κυκλώματος δουλεμπορίας και ΜΚΟ, όπως και της Τουρκίας, αλλά είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μην υποστεί η χώρα μας τα χειρότερα.

 

  • Γερ Σωτ
    Απάντηση
    12 Απριλίου 2020 11:23 ΜΜ

    Η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών, Όποιος μετανάστης ή πρόσφυγας που βρίσκεται στην Τουρκία, μπορεί να απευθυνθεί στην πρεσβεία της χώρας που θέλει να μεταβεί και να γίνουν όλες οι διαδικασίες όμορφα ήρεμα και νόμιμα. Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει τυπικά να γίνει και μέλος τη ΕΕ. Δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγος να γίνεται ίτι γίνεται. Ο Ελληνικός Στρατός θα έπρεπε να θεωρεί κάθε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων, ως πολεμική απειλή και να αντιδρά ανάλογα. Σε λιγώτερο από δύο εβδομ’αδες όλο αυτό το πανηγύρι θα είχε τελειώσει. Όμως τα χρήματα είναι πολλά και η στόχευση είναι άλλη , δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε. Συνεπώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μας δουλεύει ψιλό γαζί. Αν δεν αποφασίσουμε να διώξουμε όλα , επαναλαμβάνω ΟΛΑ , τα κόμματα που είναι αυτήν την στιγμή στην Βουλή και να τα αντικαταστήσουμε με νέο αίμα ( μέχρι να εξαγορασθούν και οι καινούργιοι) . Στο μεσοδιάστημα έχουμε λίγες ελπίδες να ξαναγίνουμε ελεύθερο κράτος

  • Γιάννης
    Απάντηση
    2 Μαρτίου 2020 2:43 ΠΜ

    Απέναντι στις ακτές της Μικράς Ασίας περιμένουν 120.000 άτομα έτοιμα να εισβάλλουν στην πατρίδα μας και εμείς θα τους ανοίξουμε τα σύνορα;;; Σε κάθε σε κάθε καρυδιάς καρύδι που θέλει να λάβει τα επιδόματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχει άλλους επικίνδυνους σκοπούς , εμείς θα τους βάλουμε μέσα στην χώρα μας; Είδατε τα πλάνα από τον Έβρο? Το πώς μας έβριζαν , το τι πέταγαν στους αστυνομικούς και το στρατό μας, το τι τριτοκοσμική πλημμυρίδα έχει συγκεντρωθεί εκεί πάνω;
    Στην Συρία εννοείτε πως κανείς δεν θέλει να επιστρέψει, διαφορετικά δεν θα έφευγαν από κει πέρα. Οπότε κανείς δεν θα συναινέσει στην επαναπροώθησή του. Φανταστείτε τι θα γίνει , άμα τους δώσουμε άσυλο και μπορούν να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Τότε, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την μισή Αφρική και Ασία να έρθουν στην Ελλάδα για να πάρουν άσυλο. Θα εισβάλλουν καθημερινά στα σύνορά μας κατά δεκάδες χιλιάδες και μεις θα καταντήσουμε ένα κράτος-ΜΚΟ που μοιράζει έγγραφα.
    Θα ανοίξουν τα σύνορά τους όμως οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Σε περίπτωση που τα έχουν κλειστά-με το έτσι γουστάρω όπως ο Όρμπαν- τι θα κάνουμε εμείς;
    Λέτε κύριε Καζάκη ότι αν προτιμήσουν να μείνουν στην Ελλάδα, τότε θα επανεξεταστεί η χορήγηση προσφυγικής ιδιότητας. Πόσους ακόμη πρόσφυγες θεωρείτε ότι μπορεί να αντέξει ακόμη η χώρα μας; Ένα εκατομμύριο όπως υποστήριξε προσφάτως και η Θεανώ Φωτίου ή και παραπάνω;
    Τι θα κάνουμε με αυτούς που αποδειχθεί ότι δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες και θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα; Πως θα τους διώξουμε;

  • Name (rered) Dondol
    Απάντηση
    2 Μαρτίου 2020 2:10 ΠΜ

    Απαιτείται προσφυγή στον ΟΗΕ γιά παράνομη εισβολή
    καθοδηγούμενη από ξένη χώρα που έτσι παραβιάζει την
    εθνική κυριαρχία και διακυβεύει την διεθνή ειρήνη.
    Γι αυτά ακριβώς τα θέματα δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ μετά
    το μακελειό του Β’ Π.Π.,κάτι που ξεχνούν εντελώς όλοι οι
    ευρώπληκτοι που αναζητούν λύσεις αποκλειστικά
    μέσα σε “ευρωπαικά” πλαίσια,ή και ΝΑΤΟικά.
    Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο του ΟΗΕ οι πρόσφυγες
    πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα
    εισδοχής τους,που στην περίπτωση της Συρίας είναι
    η Τουρκία,ή ο Λιβανος,ή η Ιορδανία.Εκεί πρέπει να δη-
    μιουργηθούν τα hοt spots υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
    Όσοι αναγνωριστούν σαν πρόσφυγες παίρνουν χαρτιά
    και ταξιδεύουν όπου θέλουν (ή όπου τους δεχτούνε).

Αφήστε ένα σχόλιο